December 11, 2023

Amortering och amorteringskrav vid bostadsköp

Amortering

Amortering innebär att du betalar av en del av det totala belopp som du har lånat för att köpa bostaden. Amorteringen sker vanligtvis i samband med att du betalar ränta på lånet, vanligtvis varje månad eller varje kvartal. Genom att amortera minskar storleken på skulden, och det gör även att din räntekostnad minskar.

Amorteringskrav

Amorteringskrav är ett krav som infördes 2016 som säger att du måste amortera (betala av) en viss procent av ditt bolån varje år om belåningsgraden överstiger 50 procent. Har du en belåningsgrad över 70 procent måste du amortera minst 2 procent av bolånet varje år, och är belåningsgraden mellan 50 och 70 procent måste du amortera minst 1 procent av bolånet varje år.

Tillfällig amorteringsfrihet

Att ansöka om tillfällig amorteringsfrihet är en temporär lösning för dig som har hamnat i en svår ekonomisk situation. Det är ett tillfälligt undantag från kravet att amortera på ditt bolån, och kan skapa lite extra pengar i plånboken när du inte kan gå runt ekonomiskt varje månad. För att bli beviljad tillfällig amorteringsfrihet krävs det att din ekonomiska situation ska ha förändrats kraftigt sedan lånet togs.